Sok z kiszonej kapusty i buraków – źródło witamin i soli mineralnych

Produkty fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan powtórnie wracają na polskie stoły. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają również inne, do tej pory mniej lubiane owoce oraz warzywa. Kiedy mówimy o zdrowotnych zaletach jedzenia poddanego fermentacji nie sposób zapomnieć również o napojach takich jak kombucza, kefir albo rozmaitego typu zakwasy i soki z kiszonych […]

Continue Reading

Rodzaje zamienniki kapsułek Lavazza A Modo Mio

Marek produkujących kawę są tysiące, jednak Lavazza wciąż mieści się w czołówce tych najpopularniejszych. Nieliczne osoby wiedzą, że historia marki Lavazza miała swój początek pod koniec XIX wieku w Turynie. Wówczas Luigi Lavazza za równowartość około 20$ nabył niewielki sklep, gdzie przetwarzano ziarna kawowca oraz przyrządzano ich niepowtarzalne kompozycje. Ekspresowo podbiły one serca mieszkańców Turynu. […]

Continue Reading

Warsztaty kulinarne dla dzieci uczą poprzez świetną zabawę

Dzieci uwielbiają pomagać nam w gotowaniu – ozdabiać ciasta bądź wybierać i podawać składniki. Pragniesz podsycić zapał kulinarny Twojej pociechy? Zapisz je na warsztaty kulinarne dla dzieci. Od nas dowiesz się, czego dotyczą takie lekcje. Atuty kursu gotowania dla dzieci Warsztaty kulinarne dla dzieci są przeznaczone dla maluchów w przedziale wiekowym od sześciu do dziesięciu […]

Continue Reading

Kapsułki Tchibo Cafissimo – można kupić do nich zamienniki

Technika zaparzania kawa w kapsułkach jest znana od czterech dziesięcioleci i powoli pozyskiwała sobie tysiące zwolenników. Ten wygodny proces umożliwia przyrządzanie napoju wysokiej jakości w bardzo prosty sposób – trzeba dodać wodę do pojemnika w odpowiednim urządzeniu, umieścić kawę w kapsułce w dedykowanym zasobniku i zaledwie po kilkunastu sekundach można cieszyć się pobudzającą kawą. Zamienniki […]

Continue Reading

Kapusta kiszona – dlaczego warto ją jeść?

Specyficzny smak białej kiszonej kapusty jest bez wątpienia cząstką środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona komponentem wielu potraw i przeciętny Polak dość często kładzie ją na talerzu. I popieramy to, bo kwaszona kapusta to nadzwyczaj zdrowa żywność. Dlaczego należy spożywać kiszoną kapustę? Kapusta kiszona, lub kwaszona, bowiem te przymiotniki stosuje się na zmianę, to jeden z […]

Continue Reading

Kiszonki – przetwory z warzyw znane na całym świecie

Kiszonki są tak silnie zakorzenione w tradycyjnej kuchni polskiej, że sądzimy, iż jest to przede wszystkim słowiański smakołyk, nieczęsto spotykany w pozostałych częściach świata. Tymczasem domowe kiszonki modne są nie tylko na starym kontynencie, ale też w Ameryce Północnej i Południowej oraz w Azji. Dlaczego kiszone przetwory warzywne cieszą się popularnością? Historycy potwierdzają, że metoda […]

Continue Reading

Barszcz czerwony – danie obiadowe na co dzień

Trudno jest uważać, iż barszcz czerwony to danie tylko świąteczna, którą jemy przeważnie w czasie Wigilii bądź większych rodzinnych imprez okolicznościowych. W domostwach, w których zwyczaj spożywania obiadów z dwóch dań wciąż trzyma się mocno, barszcz czerwony regularnie spotykany jest na stolikach zarówno pod postacią zupy, jak i jako uzupełnienie do innych dań. Barszcz czerwony […]

Continue Reading

Nie lubisz kiszonych ogórków? Sprawdź co tracisz!

Na kanapce, w sałatce warzywnej, w zupie lub w formie surówki do dania głównego – ogórki kiszone w polskiej kuchni spożywamy częściej niż chcielibyśmy przyznać. I my to popieramy, bowiem kiszonki są jednocześnie zdrowe, jak i pyszne. Kwaszone ogórki – z ząbkami czosnku, koprem bądź z innymi dodatkami Kwaszone ogórki to warzywa, które poddano naturalnemu […]

Continue Reading

Relaks przy kawie – jakie dodatki i słodycze do niej wybrać?

Przywykliśmy do picia kawy w pośpiechu w drodze do pracy lub do śniadania. Nic w tym złego, gdyż kawa przez znajdującą się w niej kofeinę pobudza i pozwala z energią stawić czoło zaplanowanym zadaniom. Tymczasem pomijamy to, iż kawa w zestawieniu z przeróżnymi dodatkami przekształca się w aromatyczny rarytas, przy którym można wypocząć po trudnym […]

Continue Reading

Piekarnia Pochopień – gwarancja dobrego pieczywa

Smak od 1946 roku – tradycyjna Piekarnia Pochopień Piekarnia Pochopień może poszczycić się tradycjami datowanymi na 1946 rok. Stworzona została przez mistrza piekarnictwa Jana Pochopień, który był wiele razy nagradzany za swoje zasługi dla handlu i rzemiosła. Ceniony w Krakowie piekarz, będąc pierwszym starszym Cechu Rzemiosł Spożywczych dał początek istniejącej do dziś piekarni. Pielęgnowanie tradycji […]

Continue Reading