
Zdrowa kuchnia. O soli himalajskiej i kłodawskiej
Dalsze informacje o soli kłodawskiej niejodowanej.
Składnikiem potrzebnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka jest sól. Jakie cechy ma różowa sól himalajska i sól kłodawska? Dlaczego warto stosować je podczas gotowania?
Sól himalajska – jakie mikroelementy zawiera?
Sól kuchenna to jeden z najważniejszych dodatków, który wspaniale uwydatnia smak potraw. Choć nadużywanie soli ma niepożądany wpływ na nasze samopoczucie, to jej odpowiednie ilości (do 6 g w ciągu 24 godzin) są konieczne dla poprawnego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Sól dostarcza wszak sód, to jest pierwiastek odpowiedzialny za podtrzymanie poprawnego ciśnienia krwi i gospodarkę wodną. Jednym ze zdrowych rodzajów soli jest sól himalajska czerpana ze pokładów liczących prawie 250 mln lat. Składnik ten zawiera wiele cennych pierwiastków oraz minerałów, między innymi cynk, wapń czy potas, a równocześnie jest pozbawiony szkodliwych komponentów i zanieczyszczeń, takich jak metale ciężkie. Sól himalajska znakomicie wpływa na smak potraw i jest sprzedawana zarówno w formie niewielkich, jak i pokaźniejszych kryształków.
Sól kłodawska – używana nie tylko w przemyśle spożywczym
Sól kłodawska niejodowana natomiast to artykuł o dużym stopniu czystości – posiada ok. 97% chlorku sodu i jest kapitalnym dodatkiem do tradycyjnych przetworów. Jest m.in. kopalnią magnezu, cynku czy wapnia, czyli pierwiastków potrzebnych do zachowania dobrego samopoczucia. Sól kłodawska czerpana jest w kopalni Kłodawa w Wielkopolsce. Nie ługuje jej się, toteż nie traci swoich cech i jest łatwo przyswajana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska niejodowana jest często używana nie tylko w gastronomii, ale również sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w lecznictwie, kosmetyce i rolnictwie.
Dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]