
Sok z kiszonej kapusty i buraków – źródło witamin i soli mineralnych
Nie szukaj już więcej! Tu kupisz sok z kiszonej kapusty.
Produkty fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan powtórnie wracają na polskie stoły. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają również inne, do tej pory mniej lubiane owoce oraz warzywa. Kiedy mówimy o zdrowotnych zaletach jedzenia poddanego fermentacji nie sposób zapomnieć również o napojach takich jak kombucza, kefir albo rozmaitego typu zakwasy i soki z kiszonych jarzyn. Szczególnie te ostatnie są warte uwagi – pomagają łatwo i szybko dostarczyć naszemu ciału substancje konieczne dla jego poprawnego funkcjonowania.
Sok z kiszonych buraków i kapusty – co w nich znajdziemy?
Sok z kiszonej kapusty to napój posiadający w składzie multum substancji wpływających korzystnie na nasze samopoczucie. Najważniejszym składnikiem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za fermentację. Sok z kapusty, buraków bądź inny kiszonek to także kopalnia witamin. Warte uwagi jest głównie wysokie stężenie witaminy C – już filiżanka tego napoju ma jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek należy też pić z uwagi na obecność witamin z grupy B, witaminy E i K oraz wysokie stężenie soli mineralnych.
Sok z kiszonej kapusty – czemu trzeba go pić?
Sok z kiszonych buraków, ogórków czy kapusty, z powodu zawartości bakterii fermentacji mlekowej korzystnie oddziałuje na naszą odporność oraz pracę jelit. Dodatkowo nagromadzenie witamin usprawnia działalność układu nerwowego, łagodzą symptomy szkorbutu, depresji i cukrzycy, jak również pomagają walczyć ze zmęczeniem psychicznym i fizycznym. Po kwaszonki powinny oprócz tego sięgnąć ludzie zmagający się z chorobami układu pokarmowego, takimi jak np. wrzody dwunastnicy lub niestrawność. Wzmagają one również apetyt i stanowią tarcze ochronną w czasie leczenia antybiotykami i wzmacniają apetyt.
Dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]