Nie lubisz kiszonych ogórków? Sprawdź co tracisz!

Robienie zakupów Żywność

Potrzebujesz ogórków kiszonych? Skieruj się na ten adres.

Na kanapce, w sałatce warzywnej, w zupie lub w formie surówki do dania głównego – ogórki kiszone w polskiej kuchni spożywamy częściej niż chcielibyśmy przyznać. I my to popieramy, bowiem kiszonki są jednocześnie zdrowe, jak i pyszne.

Kwaszone ogórki – z ząbkami czosnku, koprem bądź z innymi dodatkami

Kwaszone ogórki to warzywa, które poddano naturalnemu procesowi fermentacji. Ich przyrządzanie jest bardzo proste. Wykorzystuje się do tego duże gliniane garnki lub drewniane beczułki, w których ogórki wespół z przyprawami zalewa się solanką. Później kładzie się pojemnik na co najmniej czternaście dni w chłodnym miejscuna tak długo, aż fermentacja mlekowa zakwasi zawartość. Wielbiciele mało kwaśnych kiszonek mogą przystąpić do spożycia ogórków już po kilku dniach – ogórki tego typu nazywamy „małosolnymi”. W podstawowym przepisie do zalewy wraz z ogórkami wkłada się koper i czosnek, jednakże walory smakowe kiszonych ogórków można wzbogacić również innymi przyprawami, m.in. cząstkami marchwi, ziarnami pieprzu bądź liśćmi laurowymi. Oczywiście nie każdy ma czas ani sporo miejsca w kuchni, by na własną rękę przygotowywać takie kwaszonki. Nie każdy dysponuje także piwnicą albo spiżarnią, w której może przetrzymywać przetwory w dużych ilościach. Nie oznacza to jednak, iż jest się zmuszonym odmówić sobie spożywania kiszonych ogórków – w każdej chwili możemy kupić je w markecie na wagę lub w niewielkich opakowaniach, tj. w pojemnikach z uchem czy w woreczkach foliowych, które bez przeszkód da się schować w lodówce.

Dlaczego warto jeść kwaszone ogórki?

Od setek lat powszechnie wiadomo, iż warzywa poddane fermentacji dobrze oddziaływają na nasz organizm. I tak jest faktycznie, ponieważ razem z kwaszonkami wchłaniamy pomocne kultury bakterii, które redukują pH jelit oraz korzystnie oddziaływają na ich florę, poprawiając tym samym trawienie. Lecz na tym nie koniec! Ogórki kiszone nie są kaloryczne (to około 12 kcal w 10 dag), a przy tym zawierają m.in. witaminę C, A i E, witaminy z grupy B, jak również sporo składników odżywczych koniecznych do poprawnego funkcjonowania organizmu, jak wapń, żelazo, magnez, selen czy potas. A co z sokiem z kiszonych ogórków? O ile lubimy kwaśne smaki, nie należy wyrzucać go po spożyciu kwaszonek. Lepiej go wypić bądź wykorzystać do zupy ogórkowej, bowiem w czasie kwaszenia mikroelementy przenikają częściowo do zalewy. Trzeba jednak podkreślić, na kwaszonki muszą uważać osoby chorujące na nadciśnienie – w kiszonkach może znajdować się bowiem spora ilość soli.

Dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]