
Kiszonki – przetwory z warzyw znane na całym świecie
Zamów kiszonki z warzyw na https://artmankiszonki.pl.
Kiszonki są tak silnie zakorzenione w tradycyjnej kuchni polskiej, że sądzimy, iż jest to przede wszystkim słowiański smakołyk, nieczęsto spotykany w pozostałych częściach świata. Tymczasem domowe kiszonki modne są nie tylko na starym kontynencie, ale też w Ameryce Północnej i Południowej oraz w Azji.
Dlaczego kiszone przetwory warzywne cieszą się popularnością?
Historycy potwierdzają, że metoda konserwowania żywności poprzez ich zanurzenie w soli, w solance czy też w occie, znana jest ludzkości od przeszło 4 tysiące lat. Proces ten najprawdopodobniej nie wywodzi się nawet z Europy, a z obszarów antycznej Mezopotamii. Żywność, którą poddaje się fermentacji z pomocą bakterii kwasu mlekowego nie psuje się, bowiem niska kwasowość zawiesiny, w której się ją zanurza, powstrzymuje rozwój bakterii gnilnych. Paręset lat wstecz była to optymalna metoda, żeby zwiększyć okres przydatności do konsumpcji ryb, warzyw oraz mięsa niekiedy o kilkadziesiąt tygodni. W związku z tym pojawiła się tradycja przygotowywania m.in. kiszonek z myślą o chłodnych miesiącach. Kiszone przetwory warzywne od zawsze słyną z własności prozdrowotnych, co oczywiście jest potwierdzone. Mają one m.in. sporo witaminy C, stąd też marynarze statków, które miały na pokładzie kiszonki, sporadycznie chorowali na cyngę. Ciekawostką jest, iż w języku polskim kwaszone przetwory z warzyw określa się w swobodnej mowie “kiszonkami”, tymczasem kiszonka to… karma dla zwierząt przykładowo z owsa bądź rzepaku.
Smak kiszonych przetworów warzywnych różni się w rozmaitych krajach świata
Najbardziej rozpowszechnionym kwaszonym warzywem jest ogórek, którego używa się w kuchni zasadniczo w większości rejonów świata, także w Stanach zjednoczonych Ameryki Północnej i w Kanadzie, gdzie ta kategoria przetworów z warzyw nie cieszy się ogromną popularnością. Natomiast pickle są tam bodajże niezwykle lubianym uzupełnieniem kanapek, hamburgerów i hot-dogów. Nad Wisłą prócz ogórka, bardzo popularne są kiszone buraczki i kapusta, których używa się do przyrządzania zup oraz surówek. Ale nie tylko te warzywa można kisić. W innych krajach świata kisi się m.in. pomidory, kalafiory oraz owoce (np. gruszki).
Ocet i Solanka modyfikują teksturę oraz smak warzyw, dając im chrupkość i kwasowość. Kwaszonki nie tylko z warzyw, z biegiem lat stały się podstawą lub ważnym dodatkiem do tysięcy przepisów narodowych. Należy pamiętać, iż smak kiszonych przetworów różnić się w poszczególnych regionach świata, bo zależy on od dodawanych do zalewy dodatków, które stosuje się w trakcie kwaszenia. Dlatego też ogórek przygotowany wedle typowego polskiego przepisu, miał inny smak niż ten zakiszony np. w Chinach.
Dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]