kapusta kiszona ekologiczna

Kapusta kiszona – dlaczego warto ją jeść?

Robienie zakupów Żywność

Specyficzny smak białej kiszonej kapusty jest bez wątpienia cząstką środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona komponentem wielu potraw i przeciętny Polak dość często kładzie ją na talerzu. I popieramy to, bo kwaszona kapusta to nadzwyczaj zdrowa żywność.

Dlaczego należy spożywać kiszoną kapustę?

Kapusta kiszona, lub kwaszona, bowiem te przymiotniki stosuje się na zmianę, to jeden z tych wyrobów żywnościowych, które powstało za sprawą dążenia człowieka do znalezienia metody na wielomiesięczne składowanie pokarmów. Na skutek wystawienia na działanie fermentacji mlekowej, drobniutko posiekane główki białej kapusty są przydatne do spożycia przez parę miesięcy. Niegdyś konsumowanie kiszonej kapusty umożliwiało uzupełnienie konieczne minerały i witaminy, których zdobycie zimą było znacznie bardziej skomplikowane aniżeli dzisiaj. A trzeba zaakcentować, że w kapuście kwaszonej jest dużo substancji potrzebnych dla właściwego działania naszego organizmu. To świetne źródło witaminy A, witaminy K wspierającej układ sercowo-naczyniowy i kości oraz wykazującej dodatkowo właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, jak również witaminy C, która zwiększa odporność na przeziębienia. W produkcie tym znajdują się też inne istotne dla zdrowia witaminy, czyli te z grupy B (jak B9, B5, B3). Poza tym, kiszona kapusta to źródło między innymi błonnika pokarmowego, wapnia czy magnezu. Jednocześnie to pożywienie niskokaloryczne, z tej przyczyny rekomenduje się jego spożycie osobom na diecie.

Kapusta kwaszona – w głównych daniach oraz w surówkach

Kiszona kapusta na naszych talerzach spotykamy zarówno w przystawkach do potraw, jak i jako podstawowy ich element. Niegotowaną na ogół je się ją w postaci surówki z marchwią lub cebulą, która pasuje do dań z kartofli oraz ryb, a czasem na słodko – oprószoną odrobina cukru. To również składnik, który znakomicie harmonizuje z borowikami i czerwonym mięsem, skutkiem tego robi się z niej nadzienie do łazanek, krokietów czy pierogów. Oczywiście, bez kiszonej kapusty nie byłoby popularnych polskich dań jak kapuśniak, bigos czy góralska kwaśnica.

Praktycznie każda rodzina ma własny przepis na kapustę kiszoną, jednak dzisiaj okazjonalnie zakwasza się ją w domu, bowiem nie ma już potrzeby gromadzenia artykułów spożywczych na zimę. Kapustę kiszoną w niewielkich oraz dużych opakowaniach bez problemu kupić można w dowolnym sklepie osiedlowym, a nawet można złożyć na nią zamówienie online. Wytwórcy mają w swoim asortymencie też kapustę kiszoną z certyfikatem eko.

Dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]