
Barszcz czerwony – danie obiadowe na co dzień
Jeśli szukasz czerwonego barszczu na zakwasie, skieruj się tutaj.
Trudno jest uważać, iż barszcz czerwony to danie tylko świąteczna, którą jemy przeważnie w czasie Wigilii bądź większych rodzinnych imprez okolicznościowych. W domostwach, w których zwyczaj spożywania obiadów z dwóch dań wciąż trzyma się mocno, barszcz czerwony regularnie spotykany jest na stolikach zarówno pod postacią zupy, jak i jako uzupełnienie do innych dań.
Barszcz czerwony – niskokaloryczna zupa obiadowa, ale też pyszna przekąska
Wydaje się, iż barszcz czerwony to łatwy do przyrządzenia wywar z buraków, który raczej nie jest dość pożywną potrawą. Tymczasem właśnie jego kwaskowy, a przy tym trochę słodki aromat sprawia, że znakomicie współdziała on z bardzo różnorodnymi smakami. Popularnych “wkładek” do barszczu czerwonego jest dużo – jedni wrzucają do niego uszka z kapustą, mięsem albo grzybami, inni wolą w nim ziemniaki, jajko na twardo i kawałki kiełbasy. Barszcz czerwony to nie tylko strawa obiadowa, lecz również smaczna przekąska bądź ciepła kolacja – gorący kubek tej zupy świetnie podkreśli smak chrupkiego krokieta z pieczarkami czy drożdżówki z mięsnym nadzieniem.
Trzeba wspomnieć, że barszcz czerwonyjest zupą o niskiej kaloryczności, jeśli nie został zabielony śmietaną. Posiłek ten uznawany jest za zdrowy, bo dostarcza organizmowi witaminę C oraz witaminy z grupy B, kwas foliowy, mangan, a także mnóstwo żelaza, przez co poleca się go osobom chorującym na anemię. Jednak ze względu na to, iż bazą tej zupy są buraki zawierające sporo cukru, a jednocześnie chętnie spożywa się ją z dodatkami mających w składzie duże ilości węglowodanów, muszą na nią uważać cukrzycy.
Barszcz czerwony na zakwasie z kwaszonych buraków ma lepszy smak
Nie ma jednego przepisu na barszcz z buraków – każdy kucharz wykorzystuje własne ulubione dodatki i na różny sposób przyprawia tę potrawę. Niektórzy dosypują do niego łyżeczkę cukru, żeby podkreślić naturalny słodki smak buraka, pozostali uwielbiają pikantny barszcz z ogromną ilością pieprzu. Jedno jednak jest pewne – barszcz czerwony jest najsmaczniejszy, gdy gotuje się go na zakwasie. Zupa z dodatkiem zakwasu z buraków kwaszonych ma mocniejszy, kwaśny aromat oraz wyróżnia się bardziej wyrazistą czerwoną barwą, a jednocześnie ma więcej zdrowych minerałów i witamin. Zakwas z kwaszonych buraków można rzecz jasna przyrządzać osobiście, lecz okres fermentacji – w zależności od panujących w mieszkaniu warunków – trwa minimum tydzień. Jeśli jednak nieoczekiwanie dopadnie cię ochota na tę zupę, w żadnym razie nie musisz na nią czekać – wystarczy, że kupisz buteleczkę zakwasu na barszcz czerwony w sklepie bądź przez internet.
Dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]